Ana Sayfa ARNAVUTKÖY, GENEL, MANŞET 24 Ocak 2013

Ömerli’deki çeşmelerin sırrı

ÖMERLİ mahallesinde bulunan 3 adet çeşmedeki kitabenin sırrını merak eden Hindistan’ın İstanbul Başkonsolosu Vanlalhuma ve yardımcıları incelemelerde bulunmak üzere Muhtar Selçuk Öztürk’ün misafiri oldu.

Hindistanlı doktorların kitabesi
Muhtar Selçuk Öztürk ile birlikte kitabeleri ziyaret eden Başkonsolos Vanlalhuma Bey kitabeler hakkında bilgi aldı. Vanlalhuma, 1913 yılında Balkan Savaşlarında Osmanlı’ya yardım eden Hintli doktorların hatıra olarak bıraktığı kitabeler olduğunu belirtti. Vanlalhuma, “Bu kitabeler atalarımızdan bir hatıra olarak kalmıştır. Balkan savaşlarında Osmanlı’ya yardım etmek amacıyla Hindistan’dan gelen doktorlar bırakmıştır. Bu kitabeler Hindistan açısından bu nedenle oldukça önemlidir. Bu nedenle buraya bir çalışma yapılması halinde İstanbul Başkonsolosuna bilgi vermenizi rica ediyorum” diye konuştu.

Hindistan ve Türkiye dost iki ülkedir
Ömerli muhtarı Selçuk Öztürk ise kısa bir açıklama yaparak, “Biz Başkonsolos Vanlalhuma Bey’e bilgi amaçlı bir mail atmıştım. Sağolsun kendisi geri dönüş yaptı ve Ömerli’ye kadar geldi ve bu kitabeleri ziyaret etti. Ahmet Öksüz ve A. Çağlar Deniz ile birlikte kitabeleri dolaşıp bilgilendirme yaptık. İlgisinden dolayı kendisine ve yardımcılarına teşekkür ediyorum. Hindistan ve Türkiye iki dost ülkedir. Bu dostluk tarihte de süre gelmiştir. Balkan savaşlarında Hindistan’ın Osmanlı’ya çok yardımcı olduğunu biliyoruz. Bu savaşta doktor olarak gelen Hintli doktorların böyle bir anı bırakması Osmanlı’yı ve ülkemizi ne kadar sahiplendiklerini ve ne kadar sevdiklerini göstermektedir” ifadesini kullandı. Bakımsızlığı ile dikkat çeken tarihi kitabelere Türkiye’nin sahip çıkmadığı ancak, Hindistan’ın binlerce kilometre öteden sahip çıkması vatandaşların dikkatini çekti.

Haber: Zafer Kara

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Uyarı! Suç teşkil eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tasarım | Enba