Binlerce avcının beklediği av sezonu açıldı. Arnavutköy Avcılar Atıcılar ve Amatör Balıkçılar Kulübü Derneği Başkanı Olcay Karabağ İstanbul’da ilk defa bu yıl uygulanmaya başlanan AVBİS sistemi hakkında bilgi vererek, “Avcılarımız kotalara, limitlere ve av kurallarına dikkat etsinler. Aksi takdirde cezai işlem uygulanıyor” dedi.
Bu yıl av sezonu nasıl geçiyor, avcılar memnun mu?
Av sezonu açıldı ancak bu yıl havaların kurak gitmesi sebebiyle, avında az olduğu görüldü. Göçmen kuşlarda bıldırcın daha yeni yeni gelecek. 18 Eylül itibariyle bıldırcın göçleri başlayacak. Üveyik bölgemizde var şuan ama geçmiş yıllara göre yeterli derecede değil. Domuz bölgemizde azaldı. 3. Havalimanı ve yolların yapılması nedeniyle, yollardan geçiş olmaması yaban hayvanlarında azalmaya yol açtı. Bunun haricinde 15 Haziran’da da amatör balıkçılık sezonu açıldı. 1 Eylül itibari ile birlikte denizlerde balık avı açıldı.
İstanbul’da her geçen gün nüfus artıyor, avcılarında sayısı artıyor mu?
Ülkemizde her yıl av sezonu ile birlikte avcı sayısı da artıyor. Bu avcılık sporuna meraklı binlerce insan var. Şuan itibariyle 21.621 (yirmi bir bin altı yüz yirmi bir) avcı var. Bunlar İstanbul ilimizde bütün işlemlerini yaptıran yasal avcı var.
İstanbul’da 21 bin avcı avlanmaya kalksa, avlak yeterli mi?
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü av yönetimi bilgi sistemi adı altında AVBİS denilen bir sistem getirdi. Bu sistemi oturtmaya çalışıyorlar. Türkiye’nin her yeri avlak oldu. Geçen yıl sadece İstanbul’da yoktu bu yıl İstanbul’da avlak bölgesi oldu. İstanbul’da artık 10 tane avlak bölgesi var. 6 tane avlak Avrupa yakasında. 4 avlak Anadolu yakasında. Avcılar, avcılık belgelerini ve avlanma izin kartlarını aldıktan sonra aynı zamanda sistemden de izin almak zorundalar. Sistem şuanda neye izin veriyor domuz, çakal, üveyik ve bıldırcın bunların haricinde hiçbir av hayvanı kotası izni alamıyor. Onun için avcılar sadece bu ava gitmek zorundalar. Bir avcı bir avlakta 20 defa avlanabiliyor. Bugün Çakal avlamaya gittin 19 düşüyor yarın başka bir hayvanı avlamaya gittiğinde 18 düşüyor. Bu şekilde 20 defa avlanma iznini o avlakta dolduruyorsun. İstanbul dışına ava gidersen orada kendi bölgendekinin yarısı kadar avlanabiliyorsun.
Avcı AVBİS’ten çakal avı için aldığında karşısına üveyik çıkarsa vuramıyor mu?
Hayır, sistemden hangi av hayvanı için izin aldıysan ancak onu avlayabilirsin. Sen izni neye aldıysan onu vurabiliyorsun.
Peki, avcı AVBİS’ten avlanmak için kaç tane hakkı var?
İki tane av hayvanı havlama hakkı veriyor. Başka alamıyorsun. Bir diğer avlaktan alabilirsin. 10 avlak var İstanbul’da. Avrupa yakasındaki avlaklar Sarıyer Pirinçli Devlet avlağı, Arnavutköy Devlet avlağı, Çatalca Devlet avlağı, Durusu Devlet avlağı, Silivri Devlet avlağı ve Kınalı Genel avlak. Bu avlaklar Avrupa yakasında. Anadolu yakasında ise Beykoz Devlet avlağı, Şile Devlet avlağı, Başı Büyük Devlet avlağı ve Ağva Devlet avlağı var. Tabi ki bu sistemde problemler olmakta. Çoğumuzun android cep telefonu yok. İzin almamız gerekiyor sistemden. Kırsal alanda çoğu vatandaşımızda bilgisayar yok. Birde yaşlı olan üyelerimiz var. Bu üyelerimizin izin alma sıkıntıları oluyor. Bu arkadaşlarda bizleri arıyor, bizde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Onun için sıkıntı ve sorun oluyor.
Avcılar AVBİS’ten memnun mu?
Avcılarımız AVBİS konusunda şikayetleri var. “Biz bir avlakta yıl boyunca 20 defa avlanabiliyoruz bu avlanma kotasının çoğalmasını istiyoruz” diyorlar. Yani ben bu yıl iki kere ördeğe gideceğim, bıldırcına gideceğim, üveyik’e gideceğim zaten doluyor. Sistem bu sefer benim diğer avlaklara gitmemi zorluyor. İkamet ettiği kendi bölgesinde avlanmak istiyor. Onun için sıkıntı ve sorun bulunmakta.
AVBİS’ten izin almayanlara ne kadar ceza veriliyor?
Sistemden izin almayan avcılara 350 TL ceza kesiliyor. Bu sistem bu yıl ilk kez İstanbul’da uygulanıyor.
Son olarak ne söylemek istersiniz?
Bütün avcılara kazasız belasız bir av dönemi diliyorum. Kotalara, limitlere dikkat etsinler. Av kurallarına uysunlar. Uymadıkları taktirde cezai işlem uygulanacağını bilsinler.