Ana Sayfa ARNAVUTKÖY, MANŞET 24 Şubat 2015

Arnavutköy Küçük Sanayi Sitesi Kuruluyor

Arnavutköy İş Adamları Derneği öncülüğünde küçük sanayi sitesi kuruluyor. Bu sayede sanayi esnafı bir araya toplanacak.

 

Sınırlı Sorumlu Arnavutköy Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’nin kurucu başkanlığını yapan ve aynı zamanda Arnavutköy İş Adamları Derneği Başkanı olan Mustafa Şahin, Meydan İstanbul Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Zafer Kara ve Arnavutköyhaberleri.com İmtiyaz Sahibi Arif Sapmaz’a konuştu.Küçük sanayi sitesi hakkında bilgi veren Mustafa Şahin, “Küçük esnaf ev altlarından, sokak aralarından kurtulacak” dedi.

 

Kooperatif kurmak nerden aklınıza geldi? Neden böyle bir şeye ihtiyaç duydunuz?

Arnavutköy Sanayici İşadamları Derneği olarak, bize bir takım taleplerde bulunuldu. Dernek bize öncülük yapsın diye… Bizde bu başvurular üzerine istişareler yaparak Arnavutköy’e katkımız olsun diye ilk adımı attık. Bizde Arnavutköy de yaşıyoruz, Arnavutköy de çalışıyoruz elimizden geleni yapmaya çalışalım dedik. İlk önce ön fikir olarak Belediye Başkanımızla da bunu paylaştık. Daha önce bildiğim kadarıyla belediye küçük sanayi olarak muayene istasyonunun yanında bir yer ayırmıştı. Ancak Şehircilik Bakanlığı’nın rezerv alanına girdiği için iptal oldu. Arnavutköy’de küçük sanayi sitesi yok. Bizde Arnavutköy de sanayiciler olarak, işin önderi olan kişiler olarak kendi aramızda bir araya geldik, toplantı yaptık. Bizimde Arnavutköy küçük esnafına katkımız olsun diye kolları sıvayalım dedik. Öncelikli olarak kooperatifimizi kurduk, kurduktan sonra Belediye Başkanımızı, Kaymakamımızı ziyaret ettik. Belediye başkanımız ve kaymakamımız destek olacaklarını ifade ettiler. Bizim şu anda yer sorunumuz var. Yeri direkt belediye tahsil edemiyor. Belediye sınırları içinde hazine arazileri var. Buna da karar verebilmemiz için kooperatife ön kayıt yapalım ön kayıttan sonra genel kurul yapalım genel kurulda hem yönetimi oluşturalım hem de üyelerimizden Arnavutköy’de hangi bölgemiz de kurarsak daha elverişli olur diye istişare edelim dedik. Arnavutköy’ün merkezinde şu an böyle bir yer yok. Bu yüzden Çilingir, Yassıören, Hacımaşlı, Sazlıbosna gibi mahalleleri değerlendireceğiz. Buralarda hazine arazilerinin olduğu söyleniyor buralara bakacağız. Tabi ki bu konu da kooperatif üyelerimizin fikirlerini alacağız. Bu bölgelerden yer bulmak daha kolay ve fiyatlar daha uygun. Arnavutköy’ün merkezinden yer bulmaya kalkarsak metresini en az 500 TL’den başlıyor. Diğer bölgelerden ise metresi 100 – 150 TL’ye kadar yer temin edebiliriz. Merkezden yer bulursak fazla maliyet olacak ve bunu da küçük esnafın ödeme gücü olmayacak. Biz istiyoruz ki küçük esnafın ödeyebileceği şekilde olsun böyle bir çalışmamız var.

 

Kooperatifin ismi nedir?

Kooperatifimizin ismi Sınırlı Sorumlu Arnavutköy Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi

 

Şuana Kadar kaç kişi kayıt oldu?

Geçtiğimiz hafta Perşembe gününe kadar 80 kişi kayıt oldu. Bu hafta da kayıt olanlar var.

 

Kayıt olacak kişilerden ne belge istiyorsunuz?

Kimlik bilgilerini, vergi levhasını, kayıtlı olduğu oda varsa onları istiyoruz. Şu an ön başvuru alıyoruz. Herhangi bir para almıyoruz dediğim gibi bu aşamaya gelmedik. Kurucular olarak yedi kişi kooperatifi kurduk. Genel kurulda yönetim oluşacak, yönetimde her bölümden bir arkadaş almak istiyoruz. Örnek kaportacılardan bir arkadaş, boyacılardan bir arkadaş, elektrikçilerden bir arkadaş bunun gibi değişik meslek gruplarından arkadaşları yönetime alacağız. Yönetim oluşturduktan sonra kooperatif yerini nereye yaparız, daha hesaplı yer nerden alırız, kaç dükkan olacak, 300 mü 500 dükkanlık sitemi olacak bunları değerlendireceğiz.

 

Kooperatife kayıt olmak isteyenlerin iş yerleri Arnavutköy’de mi olması gerekiyor. İlçe dışından esnaflarda üye olabilecekler mi?

Önceliğimiz Arnavutköy’ün küçük esnafı olacak. Dışarıdan gelene biz itibar etmiyoruz. Burada yaşayan insanların problemini çözmek için biz yola çıktık.

 

Bu siteyi kurduğunuz zaman kimlere hizmet edecek?

Arnavutköy’de küçük sanayici esnaf dediğin zaman kim var? Kaportacı var, boyacı var, oto elektrikçi var, oto lastikçi var, tornacı var, marangoz var. Evlerin altındaki küçük esnafı bir araya toplamak amacımız. Bir de şöyle de bir durum var aracın var, aracın arıza yapmış elektrikçiyi Arnavutköy’ün bir ucunda kaportacıyı öbür ucunda buluyorsun. O siteye girdiğin zaman aracının bütün eksiklerini tamamlayarak çıkabileceksin. Buna en güzel örnek olarak hafta sonları Trakya’ya gidiyorum aracım arıza yaptığında küçük sanayi siteleri var, küçük sanayi sitesine girdiğimde bütün aracımın eksiklerini tamamlıyorum. Niye Arnavutköy’de böyle bir yer olmasın.

 

Böyle bir küçük sanayi sitesi kurmak için kaç dönüm araziye ihtiyaç var?

En az 100 dönüm arazi olması lazım. 300 dönüm olursa dükkanlar daha geniş olur, sokakları geniş olur aracını park etme sorunu olmaz. 100 dönümün altında düşünmüyoruz.

 

Bölgemizde imar sorunu var belediyeden bu konu ile ilgili görüş aldınız mı?

Belediye başkanıyla görüştüğümüzde, belediye başkanımızın önerisi şöyle oldu bulduğunuz yeri almadan önce tapu fotokopisiyle gelin orada bu site kurulabilir mi? imara uygun mu bakalım dedi. Belki özel imar gerekebilir bunu da talep edebiliriz. Büyükşehir belediyesinden özel imar çıkartabiliriz tabi bunun öncülüğünü bizim belediyemiz yapacak. Belediyemiz öncülük yapmazsa bizim yapabilme şansımız yok.

 

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Biz menfaat karşılığı bu işin peşine düşmedik. Sadece yarın öbür gün sebep olandan Allah razı olsun derlerse bize bu yeterli diye düşünüyoruz. Çünkü biz kendi işimize zaten yetişemiyoruz. Dediğim gibi zaten kendi işimizi kendi mesleğimizi orda yapma şansımız yok. Böyle bir düşüncemizde yok. Millete yararlı bir iş yapabilirsek, milletin duasını alırsak yeterli.

 

Arif Sapmaz – Zafer Kara / Arnavutkoyhaberleri.com

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Uyarı! Suç teşkil eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tasarım | Enba