Ana Sayfa ARNAVUTKÖY, MANŞET 16 Mayıs 2015

Çiftçiler Günü Dursunköy’de Kutlandı

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü Dursunköy Mahallesinde kutlandı. Çiftçiler günü nedeniyle yapılan programda yoğurt yarışması, buzağı yarışması, folklor gösterileri, halat çekme yarışması ve müzik dinletisinin yansıra fuar alanında tarım aletleri sergilendi.

Programa, Arnavutköy Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu, Arnavutköy Belediye Başkanı A. Haşim Baltacı, Arnavutköy İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Mürsel Varan, Tekirdağ Bölge Birliği Bölge Müdürü Rıfat Aktürk, Arnavutköy Eski İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Nurullah Tınaz, Arnavutköy Ziraat Odası Başkanı Halil Şenel, Arnavutköy Muhtarlar Derneği Başkanı Hayri Pekçetin, daire müdürleri, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

 

“Başıboş hayvanlar ürünlerimizi yiyor”
Dursunköy Mahallesi Muhtarı Güngör Özer bir konuşma yaparak, “Bu yıl Dünya Çiftçiler Günü kutlamaları mahallemizde yapılmasından dolayı mutluluk duyduk. Bizler teknik anlamda çiftçiliği yapan insanlarız. Ama bu konuda bazı şikayetlerimizde oluyor. Çevre mahallelerdeki başıboş hayvanların tarlalarımızdaki ürünleri yemesinden şikayetçiyiz. Buna yöneticilerimizin çözüm bulmalarını istiyoruz. İnşallah bizde böylelikle emeğimizin karşılığını alırız” dedi

 

“Sadece üretim için toplulaştırmayı yapabilirsek çiftçimiz hayvancılık yönünden ilerleyecektir”

Arnavutköy Ziraat Odası Başkanı Halil Şenel geçen yılki kutlamaların Soma’da ki maden faciasından dolayı iptal edildiğini belirterek, “Çiftçinin derdi sorunu bitmez ama geriye doğru baktığımızda mekanizasyonda tohumda bayağı ilerleme kaydettiğimizi görüyoruz.  Çiftçi kardeşlerimiz bizlere bazen şikayetle geliyorlar hayvancılık yaptırılmıyor diye. Hayır öyle değil. Belediye başkanımızla bu konularda defalarca görüştük ve kendisinin bu konudaki desteklerini biliyorum. En basiti Bolluca’da bir vadi projesi var burada mera arazisini korumak için ne kadar çaba sarfettiğine kendim şahit oldum. İnşallah Arnavutköy’e modern bir hayvancılık tesisini kazandırırız. Sadece üretim için toplulaştırmayı yapabilirsek bölgemizin çiftçisi hayvancılık yönünden bayağı ileri gidecektir. Ayrıca geçtiğimiz yıl bölgemizde 128 tane biçerdöver operatörüne sürücü belgelerine ek olarak operatör belgesi verildi. Bu insanların pek çoğu Ukrayna ve Bulgaristan gibi ülkelere gidip biçim yapıyorlar ve ülkemize girdi sağlıyorlar” dedi.

 

Çiftçi Mallarını Koruma Meclisinin Kurulmalı

Dursunköy Muhtarı Güngör Özer’in şikayetinede cevap veren Ziraat Odası Başkanı Halil Şenel, “Muhtarımız mahsüllerin başıboş hayvanlar tarafından yendiğini söyledi. Bu konuda yetki ne belediyede, ne kaymakamlıkta, ne jandarmada. Buradaki yetki tamamen çiftçi mallarını koruma meclisinin kurulmasında. Bu meclis nasıl kuruluyor derseniz belediye meclis üyeleri ve ziraat odası meclis üyeleri bir araya geliyor ve bu meclisi kuruyorlar. Yaptırım gücü çiftçi mallarını koruma meclisinde oluyor. Belediye başkanımıza sormadım ama bu meclisin kurulmasında finans sıkıntısı var. Kaymakamlıktan iki tane güvenlik görevlisi tahsis edilirse tahkikatları yapıldıktan sonra silahları jandarma veriyor ve altlarına da 2 tane atv verirsek bu bölgedeki kötü niyetli çiftçi namzeti olacak olan kişilerden arazilerimizi koruyabiliriz” diye konuştu.

 

“İmar planlarına tarımsal vasıflı bina yapılabilir notunu koydurduk”

Arnavutköy Belediye Başkanı A. Haşim Baltacı çiftçilerin Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlayarak, “Her yıl düzenlenen bu program çiftçilik ve hayvancılık açısından bilgilenmemizi sağlıyor. Arnavutköy ilçe olduktan sonra planlanırken ilçenin temel dinamiklerini, temel değerlerini, ilçe içindeki iş kollarını ayrıca tabi ki coğrafi özelliklerini dikkate alarak bir planlama çalışması yaptık. Bu planlama konusunda en dikkat ettiğimiz ve en hassas olduğumuz konu tarım ve hayvancılık oldu. Zaten bu planlamalar yapılırken kurum ve kuruluşların görüşleri elbette alınıyor. Bu güzel ilçemizin yapılaşma şartlarını temin etmek ve bir yandan da tarım ve hayvancılığı muhafaza etmek adına temel kriterleri belirledik. İmar planlarında plan notlarına tarım ve hayvancılık yapılan bölgelerde, tarımsal nitelikli arazilerde tarımsal vasıflı bina yapılabilir notunu koydurduk. Bu şu demek ben bu işi modern tesislerde yapacağım 20 dönüm arazim var diyen herkes çiftçi olduğunu belgeledikten sonra belediyemiz ve il tarım müdürlüğünden gerekli izinleri aldıktan sonra bunu yapabilir” ifadelerini kullandı.

 

“Dünyadaki iki tane stratejik üründen birisi enerji biri gıdadır”

Arnavutköy Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu ise , “Dünyadaki iki tane stratejik üründen birisi enerji biri gıdadır. Bir tanesi tesisleri işletmek içi kullanılan enerjidir bir tanesi de vücudumuzu enerjisini sağlamak için kullanılan enerjidir. Gelişmiş ülkelerde tarımsal beslenmenin büyük bir kısmını hayvansal ürünler teşkil eder. Bu gelişmişliğinde göstergelerinden bir tanesidir. Dursunköy Muhtarımızın başıboş hayvanlar ürünleri yiyor dedi. Buna Ziraat Odası Başkanımızın çiftçi mallarını koruma meclisinden bahsetti. Sadece bunun yeterli değil. Çünkü buradaki mesele doğuda olduğu gibi davarların yemesi değil at eşek gibi hayvanların yemesi şeklinde oluyor. Buradaki çiftçilerimizin bir kısmı bu hayvanların beslenme masrafından uzaklaşmak için tabiata salıyorlar. Bu hayvanlarda ekinlere zarar veriyorlar. Bu konu Türkiye’nin gündeminde bizimde gündemimizde. Bu hayvanları sadece yakalamak çözüm değil. Bunların barınma ve beslenmeleri de sağlanmalı. Bu konuda mahalli idarelerimizle el birliğiyle tedbirleri alma yolunda çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

 

Sergilenen tarım aletlerini gezdiler

Konuşmaların ardından yoğurt yarışması, buzağı yarışması, folklor gösterileri, halat çekme yarışması ve müzik dinletisinin yansıra fuar alanında tarım aletleri sergilendi. Programa katılanlar sergilenen tarım aletlerini gezdiler ve bilgi aldılar. Program sonrası katılımcılara ikramda bulunuldu.

 

Zafer Kara / Arnavutkoyhaberleri.com

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Uyarı! Suç teşkil eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tasarım | Enba