Ana Sayfa MANŞET, SULTANGAZİ 9 Mart 2012

Toplumun Temel Dinamiği: Kadın Ve Aile

8 Mart Dünya Kadınlar Gününde kadınlara yönelik çeşitli sosyal projeler hayata geçirilirken, Sultangazi Belediyesi anlamlı üç projeyi uygulamaya koydu. Çeşitli nedenlerle cezaevine giren mahkum ailelerine ekonomik ve psikolojik yönden yardım etmek amacıyla “Ben de Varım’’, aile kurumunun korunması ve güçlenmesine yönelik “Canım Ailem” ve kuşaklararası iletişimin güçlendirilmesi ve gençlere toplumsal değerlerin aktarılması amacıyla başlatılan “Nesilden Nesile” projeleri ile binlerce aileye ulaşıldı.

Demokrasinin gelişmesi ve insan hakları standartlarının yükselmesiyle birlikte kadın hakları mücadelesinde de ciddi mesafeler katedildi. 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde kadınlara yönelik çeşitli projeler hayata geçirilirken, Sultangazi Belediyesi de sosyal sorumluluk projesi kapsamında aile ve kadını temel alan üç projeyi uygulamaya koydu.

“BENDE VARIM”
Onlara göre hayat anlamsız, çelimsiz ve başkalarına göreydi. Yoksul evlerin ocağından çaresizlik tütüyordu.

Onların ya eşleri, ya çocukları ya da babaları cezaevindeydi…

Devletin ilgili birimleri cezaevinde yatan mahkumların toplumsal hayata yeniden kazandırılmaları ve meslek sahibi olması için eğitim programları uyguluyordu. Ya kader mahkumunun eşleri ve çocukları?
Kader mahkumlarının geride bıraktıkları aileleri toplumsal hayatın dışında kalmışlardı. Hep şüpheli gözlerle nazar edilmek onlara zor geliyordu. Kader mahkumu dört duvar arasında çentik atarken, onların evlerinin duvarların da çentik atacağı hiçbir boşluk yoktu. Kader mahkumunun çocuklarıyla kenetlenmiş bir anne ise aileyi ayakta tutmak için herkesten çok çalışmaya ve fedakarlık yapmaya mecburdu. Sultangazi Belediyesi, sosyal sorumluluk projeleri kapmasında mahkum ailelere yönelik “Ben de Varım” projesini hayata geçirdi. Proje kapmasında ilk etapta ailenin mahkumiyet tarihçesi, sağlık ve psikolojik durumlarına dair bilgileri, ayrıntılı şekilde raporlandı. Sonraki adımda ise Sultangazi Belediyesi tarafından mahkum ailelerinin temel ihtiyaçları ve psikolojik destek sağlandı. Eğitim gören çocuklara ise her türlü eğitim malzeme desteği verildi. Ailesini geçindirmek zorunda olan mahkum eşlerine ise istihdam olanağı sunuldu. Bu amaçla özel sektörle temasa geçilerek mahkum ailesinin kendi evinde paketleme ve nikah şekeri yapımı gibi iş yapma imkanı getirildi. Bununla da yetinmeyen Sultangazi Belediyesi Başkanı Cahit Altunay bu aileler periyodik aralıklarla bir araya gelerek kültürel ve eğlence gezileri düzenledi. Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen mahkum aileleri ise düşüncelerini şu cümlelerle özetliyor:

“Toplum bize ön yargılı yaklaşıyor. Belli bir zaman sonra ise önce çocuklar sonra bizler toplumdan uzaklaşarak kendi dünyamızda yaşıyoruz. Her insan suç işleyebilir, Hangimiz hata yapmıyoruz ki? Cezaevindekilere bir şans daha veremez miyiz?”
“Ben de Varım” Projesi hakkında düşüncelerini açıklayan mahkum aileleri, “Bu projeyle bir kez daha hayata sıkı tutunma şansını yakaladık. Sultangazi Belediyesi’nin yardımıyla iş sahibi olduk ve yarınlara daha güvenle ve geçinme sıkıntısı olmadan bakabiliyoruz” ifadelerini kullandılar.

“CANIM AİLEM”
Medeniyet değerlerimizin ve toplumumuzun temeli olan “Aile” değerlerinin farkındalığını ve önemini ortaya koymak için “Canım Ailem” projesi uygulamaya konuldu. Proje kapmasında eşler ya da ebeveyn-çocuk arasında sorunları olan aileler ile iç göçle yerleşen ve kente adaptasyon sorunu yaşayanlar hedef alındı.

Belirlenen ailelerle önce sosyal hizmet uzmanlarıyla ön görüşme yapılarak sorunlar tespit edildi. Her akşam bir psikolog, bir sosyal hizmet uzmanı ve belediyeden bir yetkili ile aile ziyaretler gerçekleştirildi. Bu ziyaret ailelere yönelik terapi programları uygulanırken, çeşitli kitaplar ve aile fertlerinin birlikte zaman geçirebileceği oyun grupları takdim edildi. Turistik ve kültürel yerlere geziler düzenlenerek aile içi dinamiklerin güçlendirilmesinin yanından farklı ailelerin bir arada aynı ortamda bulunması sağlandı.

“NESİLDEN NESİLE”
“Nesilden Nesile” Projesinin amacı; kuşaklararası iletişimin güçlendirilmesi, yaşlılarımızın ise toplumsal dışlanmışlık hislerinin ve yalnızlık duygularının giderilmesini sağlamak. Bu amaçla Sultangazi Belediyesi, psikolojik danışman ve sosyal hizmet uzmanları tarafından özel olarak seçilmiş gençlere önce iletişimde empati yeteneğini geliştirmesi sağlandı. Her hafta Cumartesi günü bir psikolog, iki sosyal hizmet uzmanı ve belediye yetkilileri ile gençlerin yaşlılarla buluşturulması sağlandı. Pilot uygulama Darülaceze’deki yaşlılarımızdan istifade edildi.
Farklı yaşanmışlıkların, hayat tecrübelerinin paylaşıldığı ortamlarda gençlerle yaşlılar uzun süre birlikte zaman geçirdi. Bu görüşmede yaşlılarımızın da terk edilmişlik hislerinin gençlerle birlikte zaman geçirilerek giderilmesi amaçlandı. Periyodik aralıklarla yapılan etkinliklerde gençler, aile içi birlikteliğin anlam ve öneminin farkına varırken, büyüklerin hayat tecrübelerinden yararlanma imkanı buldu.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Uyarı! Suç teşkil eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tasarım | Enba