Ana Sayfa ARNAVUTKÖY, MANŞET 20 Ekim 2018

Arnavutköy’de Muhtarlar Günü Kutlandı

Arnavutköy’de 19 Ekim Muhtarlar Günü Kozlar Parkı’nda düzenlenen törenle kutlandı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Arnavutköy Muhtarlar Derneği Başkanı Şahimerdan Fidaner, muhtarlar adına Atatürk anıtına çelenk sundu.

Program Durusu Park Otel’de düzenlenen kahvaltı ile devam etti. Arnavutköy Kaymakamı Ahmet Odabaş ve Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı’da programa katılarak muhtarlar gününü kutladı.

“Günümüze kadar varlığını sürdürmüştür”
Muhtarlık teşkilatının en eski kurumların başında geldiğini ifade eden Arnavutköy Muhtarlar Derneği Başkanı Şahimerdan Fidaner, “Muhtarlık, yetkileri zaman zaman değişse de, günümüze kadar varlığını sürdürmüştür ve demokrasinin bel kemiğini oluşturmaktadır. 19 Ekim 1829’da kurulan muhtarlık teşkilatı kurulma tarihi göz önünde bulundurularak 19 Ekim 2015 gününü ‘Muhtarlar Günü’ olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Bilindiği üzere Muhtarlar hiç bir siyasi isim belirtmeksizin mahalle ve köy halkı tarafından ismen seçilir. Bu nedenle muhtarlar insan güvenini kazanmış, çalışkan, dürüst, adil, hukukun üstünlüğüne inanmış kişilerdir. Bizler halkın istek ve arzularını, sıkıntılarını ilk elden bir üst makama bildiren kişileriz. Eğer topluma yararımız oluyorsa bunda Sayın Kaymakamımız ve Belediye Başkanımızın katkıları çok büyüktür. İlçemizde yapılması gereken işlerde bir başarı varsa Belediye başkanlığımız ve mahalle muhtarlarının gayret ve azmi vardır” dedi.

“Çok kıymetli bir vazifeyi ifa ediyorlar”
Muhtarlar gününü kutlayarak sözlerine başlayan Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı ise konuşmasında, “Aslında zor hizmetler yaptığınız, insanla temas. İnsanların derdine derman olma arzusu isteği vatandaşın sıkıntılarını giderme ve arzu isteği hakikatten teşekkürü hakkedecek bir iş. Çünkü Hazreti Peygamberimiz buyuruyor ki insanların en hayırlısı insanlara faydası olandır. Öyle bir işi yapıyoruz hep beraber. Sadece yerel yöneticiler ve muhtarlar olarak değil diğer kamu kurumda çalışanlarda aynı şekilde çok kıymetli bir vazifeyi ifa ediyorlar” diye konuştu.

“Bizim vatandaşa ilk temas noktamız muhtarlardır”
Muhtarların önemli bir görev üstlendiğini belirten Arnavutköy Kaymakamı Ahmet Odabaş, “Belediye başkanımızda, muhtarlar derneği başkanımızda muhtarlığın tarihçesinden muhtarlığın öneminden bahsetti. Esasına baktığınızda Cumhuriyetimizin ve hatta Cumhuriyet öncesinde en kadim kurumlarından birisi muhtarlıktır. Çünkü 1923 yılında Cumhuriyet ilan edildikten sonra yeni kurulan bir devlet ve yeni çıkan kanunlar vardır. Bu kanunlardan ilki de 1924 yılında çıkan köy kanunudur. Köy kanunu ile birlikte esasında muhtarlık müessesi de kurulmuştur. Köy kanunu hala yürürlükte bir kanundur. Ve çok güzel bir kanundur. Orada muhtarları o kadar güzel tanımlar ki, o kadar güzel işler yapar ki muhtarın o kanunda yapamayacağı hiçbir iş yoktur. Şimdi belediye başkanlarımız için söylüyorlar ama muhtarlarımız orada bir ölüyü diriltemez. Gerçekten o kadar kudretli bir kanundur. Yıllar boyunca bu kanunla idari sistem içerisinde yapılan değişikliklere rağmen çok işlevsel olarak bugünlere kadar gelmiştir. Köylerde muhtarlarımız üstüne düşenleri layıkıyla en güzel şekilde yerine getirmişlerdir. Evet, muhtarlar hem merkezi idari açısından hem yerel idare açısından gerçekten devlet için sinir uçları gibidir. Bizim vatandaşa ilk temas noktamız muhtarlardır” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Uyarı! Suç teşkil eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tasarım | Enba