Ana Sayfa ARNAVUTKÖY, MANŞET 28 Mayıs 2017

1111 Beyaz Kod Neden Oluşuyor?

Hastanelerin acil servislerine gelen hastaların aciliyetine göre Triyaj Skalası adı verilen bir çizelge ile sıralama oluşturulur. Gelen hastaların çoğu yıllardır iddia edilen “Artık hastane önlerinde sıra beklenmiyor” mantığının acısı randevu sisteminden sıra alamayan bireylerin acil servise başvurmaları ile ortaya çıkıyor.
Hal böyle olunca tabiki acil servis önünde uzayan sıralar, durumu diğer hastalara göre ağır olan hastaların sağlık hizmetine erişiminde zorluklar ile karşılaşmasına sebep oluyor. Sorunu en başından ele alacak olursak aslında hepimizin yakın geçmiş tarihlerde muayene olabilmek için erken saatlerde hastane önlerinde sıraya girdiğimizi unutmamışsınızdır.
Sıraya erken gelen muayene olur ilacını alır giderdi. Yeni sağlık sistemi hastane önlerindeki sırayı alıp insanların evlerinde gerek internet üzerinden gerekse telefon aramalarıyla randevu alma sistemine dönüştürdü. Bu dönüşen yeni sağlık sistemi hasta mağduriyetlerine ön ayak oluşturmaktan kaçınamadı. Randevu sistemlerinden yer bulamayan hastalar hastanelerin acil servislerine başvurarak kendilerini Acil’den servislere sevk ettirmek için uğraşıyorlar. Ancak acil servise başvuru yapmaması gereken, muayene için polikliniklerde olması gereken hastalar acil servislere gelince asıl acil servise başvurması gereken hastalar uzun süre acil servisler önünde beklemelerine neden oluyor.
Geçtiğimiz günlerde Arnavutköy Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde yaşanan olay da tam olarak bu sorunun bir işaretidir. Hastaların çoğu poliklinik yerine acile geldiğinden Acil müdahile yapılması gereken hastalar saatlerce ağrı ve sancı içerisinde beklemek zorunda kalıyor.
Uzun süren bekleme süresine birde hasta psikolojisi ve stresi eklenince acısı sağlık memurundan çıkıyor ve ardı arkası kesilmeyen Beyaz Kodları Sisteme düşüyor… 80 milyonluk Türkiye’nin acil servislere başvurma sayısı 110 Milyon gibi bir sayıya ulaşması ve insanların tahammülsüzlüğü sonucunda sağlık memurları şiddete maruz kalıyor.
Peki, bu duruma ne yapılabilir denilirse; “ Doktor Bey bu gün halsizim sabah 7 yerine 8 de kalktım bana bir ilaç yazar mısınız ?” diyerek acil servislere başvurmasak en önemlisi poliklinik randevusu alabilmek için bedava dağıtılan kahveyi elde edebilme uğruna verdiğimiz mücadeleyi aynı şekilde randevu alabilmek için mücadele versek bugünkü gibi acil servislere baltalarla, bıçaklarla dalıp sağlık memuruna karşı şiddeti önleyebiliriz. Farklı bir öneri vermeyi çok isterdim ancak; yeni Türkiye’nin yeni sağlık sisteminin bizlere sunduğu maalesef ki
bu…

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Uyarı! Suç teşkil eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tasarım | Enba