Arnavutköy Ziraat Odası ve Arnavutköy İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılığı Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü, bu yıl Çilingir Mahallesi’nde düzenlenen törenle kutlandı.
Arnavutköy’de bu yıl 7.cisi düzenlenen 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kutlamalarına Arnavutköy Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu, Arnavutköy Belediye Başkanı A. Haşim Baltacı, İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, Arnavutköy İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Hayrettin Süvarioğulları, CHP Arnavutköy İlçe Başkanı Ruhi Tuncel, MHP Arnavutköy Belediye Meclis Üyesi Recai Koç, Arnavutköy Ziraat Odası Başkanı Halil Şenel, Çilingir Mahallesi Muhtarı Cabir Şenel’in yanı sıra daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, çiftçiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“Kutlamaların mahallemizde yapılmasında onur duyduk”
Çilingir Mahallesi Muhtarı Cabir Şenel katılan misafirlere teşekkür ederek, “Mahallemize ve Dünya Çiftçiler Günü’ne hoş geldiniz. Her yıl yapılmakta olan 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kutlamalarının mahallemizde yapılmasında onur duyduk. Ülkemizdeki çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyorum. Bol bereketli ürünler almalarını diliyorum” dedi.
“Kapalı alanda hayvancılık yapılabileceğini zannediyorum”
Arnavutköy Ziraat Odası Başkanı Halil Şenel ise yaptığı konuşmada, “Çiftçi deyince herkes diyor ki boşver. Geçende Sazlıbosna Mahallesi’nde açılışta bir milletvekilimizle tanıştık ve aynen şunu söyledi burada tarım yapılıyor mu? Bizde kendisine 8 bin dönümden fazla tarım yapılıyor. Arnavutköy dediğiniz zaman iki yıl öncesine kadar pek çok kişi tarımla uğraşıyordu. Başta Cumhurbaşkanımız ve hükümetimiz Arnavutköy’ü bu bölgede yapılan büyük projelerle bir numara haline getirdi. Bölgemiz aynı zamanda hassas bölge olduğu için en başta meralarımız ister istemez 11 bin üç yüz dönüm kanunla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devri yapıldı. Bakımı, kontrolü İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Kaymakamlık tarafından yapılıyorsa da bu bölge yakın bir zamanda elimizden çıkacak. Ancak hükümetimizin ve tarım bakanlığımızın hayvancılığı bölgemizde teşvik etmek içinde bir çalışma içerisinde. Dışarıya belki hayvanımızı çıkaramayacağız ama kapalı alanda hayvancılık yapılabileceğini zannediyorum” diye konuştu.
“Ekolojik koridor projesinin ilk etabı yakında bitiyor”
Arnavutköy Belediye Başkanı A. Haşim Baltacı ekolojik koridor projesinden bahsederek, “Bizim belediye olarak çok yakın bir zamanda bölgenin ekolojik yapısını korumak adına yapmış olduğumuz önemli bir çalışma var. Ekolojik koridor projesi adı altında 2013 yılında başlatmış olduğumuz önemli bir faaliyet var. Bu gördüğümüz yeşil alanlar, bu gördüğünüz mükemmel tabiat zaman içersinde ihmal nedeniyle ortadan kalkmasın diye bugünden tedbirlerimizi almak ve bugünkü doğal güzellikleri gelecek neslimize takdim etmek adına yapılmış olan bir çalışma. Bu bölgenin insanları bilirler Tayakadınla Boğazköy çıkışı arasında bulunan Bolluca deremiz yaklaşık 8 kilometre İmrahor’dan itibaren kollarıyla birlikte 8 kilometrelik dere bandımızı bir mülkiyet olarak temize çıkartmak, yani etrafında bulunan mülkiyetleri kanun gereği, kanunun getirdiği güzelliklerden yararlanarak taşımak. İkincisi bu alanları atıl alanlar olarak değil kullanılabilir alanlar olarak ihya etmek böyle bir proje. Bu projemizin çok yakında 1. etabı hayata geçmiş oluyor. Ekolojik koridor projemizde şüphesiz ki bu bölgenin doğal imkanlarından sadece Arnavutköylüler değil çevre ilçelerimiz hatta İstanbul şehri özellikle Avrupa yakası yararlansın istiyoruz” ifadelerini kullandı.
İstanbul aynı zamanda tarım şehri
İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Yavuz Karaca ise toprağın önemine vurgu yaparak başladığı konuşmasında, İstanbul’un kültür, turizm ve sanayi kenti olmasının yanı sıra, aynı zamanda bir tarım şehri de olduğunun altını çizdi.
“İnsanında yaşaması için gerekli enerjiyi tarımsal faaliyetler sağlar”
Arnavutköy Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu tarımsal faaliyetleri sürekli geliştirmek gerektiğini belirterek, “İstanbul binalarıyla havaalanlarıyla, limanlarıyla, turistik ve tarihi yerleriyle göz önünde oluyor. Televizyonda filmlerde görüldüğü üzere çiftçilikle çok alakası olmayan bir yer gibi görünmekle birlikte İstanbul Türkiye tarımında önemli bir yere sahip. Ancak gittikçe yapılan yoğunlaşma bu güzelliği bozmasın diye gayrette göstermek gerekiyor. Nasıl bir fabrikayı çalıştırmak için enerjiye ihtiyaç varsa elektrik olur mazot olur doğal kaynaklar olur. İnsanında yaşaması için gerekli enerjiyi tarımsal faaliyetler sağlar. Eğer tarımsal faaliyetler olmasa acımızdan ölürüz. Onun için tarımsal faaliyetleri sürekli geliştirmek, dekar başına üretimi artırmak, hayvansal varlığımızı geliştirmek ama bununla birlikte bu tarımsal faaliyetlerin sanayiye girdi olduğunu düşünmek suretiyle bu girdinin de devam etmesi açısından çok önem verilmesi gerekiyor” dedi.
Yarışmada “Ayşe” adlı buzağı 1. oldu
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde en güzel buzağı yarışmasında 3 buçuk aylık ‘Ayşe’ adını verdiği buzağısıyla birinci olan Recep Yücelşen, ‘Geçen sene Almanya’dan annesi getirilen simental cinsi buzağımız birinci oldu. Yarışmayı kazanmasının nedeni tüylerinin parlak ve alımlı olması. Herkes birinci olacağını söylemişti. Aşılarını düzenli yapıyoruz. Beslenmesine ve suyu da dikkat ediyoruz’’ açıklamasında bulundu. Yarışmada 2’nci olan 5 aylık simental cinsi buzağının sahibi Nedim Akoğlu’da buzağıların sütle beslenmesi ve yemlerinde kaliteli markaların kullanılmasını önerdi. Son sistem tarım araçlarının sergilendiği etkinlikte en güzel buzağı yarışması, folklor gösterileri, halat çekme yarışması ve müzik dinletileri büyük beğeni topladı. Yarışmalarda birinci olanlara çeşitli hediyeler verildi.
Zafer Kara / Arnavutkoyhaberleri.com