Arnavutköy Belediye Meclisi Kasım ayı toplantısının 1. Birleşimi Belediye Meclis salonunda yapıldı. Arnavutköy Belediyesi Kasım Ayı Meclis Oturumu, Belediye Meclis Başkanvekili Ebubekir Taşyürek başkanlığında gerçekleşti. 10 maddelik gündem maddelerinin görüşülerek ilgili komisyonlara havale edildi.
Meclis Başkanvekili Ebubekir Taşyürek gündem dışı söz almak isteyen var mı sorusuna, MHP Arnavutköy Belediye Meclis Üyesi Muharrem Yaman, “Gündem dışı önergem vardır başkanım” diye cevap verdi.
Taşyürek: Yazılı olarak verdiğinize göre herhalde bunu…
Yaman: Okuyacağım başkanım.
Taşyürek: Peki, buyrun. Çok detaya girmeden asıl talebinizi, başkanlık makamına talebinizi alabilirsek.
Yaman: Detaya da girmem gerekiyor başkanım bazı konuları açık edebilmem için.
Taşyürek: Tamam dinliyoruz buyurun.
Ak Parti Arnavutköy Belediye Meclis üyesi Selahattin Uğur araya girerek Başkanım yazılı olarak veya sözlü olarak versin.
Taşyürek: O başkanlık makamının takdiridir.
Yaman: Niye rahatsız mı olunuyor.
Taşyürek: Muharrem Bey cevap vermeyin.
Yaman: Tamam başkanım.
MHP Arnavutköy Belediye Meclis üyesi Muharrem Yaman tartışmaların ardından gündem dışı söz alarak kaçak inşaatlar konusuna değindi.
Yaman: Sayın Meclis Üyeleri tarafınızın da bildiği üzere, kaçak inşaatlar ülkemizin, İstanbul’un özellikle de Arnavutköy’ün en büyük problemlerinden birisidir. Bu soruna çözüm bulabilmek için öncelikle bu sorunun teşhisinin doğru yapılması gerekir. Öncelikle şu soruyu sormak gerekir. Kaçak İnşaatı kimler yapar? 1-) Siyasi bağlantılarına güvenerek rant sağlamak mantığı ile ruhsatlı olsa bile imara aykırı olarak kaçak eklentiler yapan çok zengin, her yerde tanıdığı olan insanlar.
Taşyürek: (araya girerek) Yalnız soruları sorman lazım.
Yaman: Başkanım bunları açıklamam lazım.
Taşyürek: Açıklayacak bir şey yok.
Yaman: Bunlara açıklama yapmam lazım ki oradan soruya gitmem lazım. Burada açıklama kısmında Arnavutköy’de yıkılan gecekondular, yıkılmayan gecekondular bunlara ilişkin eleştirimde var. Gündem dışı söz hakkımdır. Lütfen rica ediyorum bu konuda sözümü kesmeyin.
Taşyürek: Sayın meclis üyesi sizin sözünüzü kesen yok. Söz hakkınızı kısıtlayan kimsede yok gereksiz görüşlerinizi de dinleme zorunda değilim.
Yaman: Gereksiz değil.
Taşyürek: Sorularınızı sorun yoksa söz hakkı vermem. Sorularınız neyse onu sorun.
Yaman: Ben burada açıklama yapmak zorundayım.
Taşyürek: Onu gider basına, basın toplantısı yapar açıklarsınız.
Yaman: Siz şuan demokratik davranmıyorsunuz. Ben burada açıklama yapmak zorundayım ki ondan sonrasında soru kısmına geçmem lazım.
Taşyürek: Biz anlıyoruz, anlayacak kabiliyetteyiz. Sorunuzu sorun.
Yaman: Ben bu soruyu niye soruyorum bunu açıklamam lazım.
Taşyürek: Sorunuzu sorun gerek yok.
Yaman: Siz gerek görmüyorsunuz.
Taşyürek: Siz sorunuzu sorun gerek yok. Başkanlık makamı bilir.
Yaman: Nasıl gerek yok ya…
Taşyürek: Lütfen.
Yaman: Nasıl gerek yok.
Taşyürek: Başkanlık makamını zorlamayın.
Yaman: Ben açıklama yaparım.
Taşyürek: sorularınızı soruyor musunuz?
Yaman: Tamam başkanım önerge kısmına geçiyorum. Arnavutköy Bolluca’da bulunan Neopark Mavigöl Villaları isimli lüks villa sitesinin hukuki durumu ve uygulamaları hakkındadır.
1-Neo Yapı Gölpark Evleri isimli villa sitesinin içerisindeki mülkiyeti belediyeye kullanımı halka ait olan Bolluca 420 Ada da kayıtlı 41.515 M2 alanlı içinde küçük bir göl de bulunan park alanının, 434 Ada da kayıtlı 20.825 M2 alanlı ve içinde küçük bir göl de bulunan park alanının, yaklaşık 10.000 M2 alanlı Belediye Hizmet alanı belediyeden satın alınmış ya da kiralanmış mıdır?
2-Şayet bu yerler belediyenin mülkiyetinde ise halkın kullanıma ait, göllerin, parkların, yolların, belediye hizmet alanlarının çevrilerek halkın kullanımına kapatılması hususunda bu yerlerin yeniden halkın kullanıma açılması için Arnavutköy Belediye Başkanlığı tarafından şimdiye kadar yıkım, para cezası gibi herhangi bir yasal işlem yapılmış mıdır? Yapıldı ise hangi yasal işlemler yapılmıştır?
3-Şayet herhangi bir yasal işlem yapılmadı ise neden yapılmamıştır ve yapılması düşünülmekte midir?
4-Mülkiyeti belediyeye ait olan ve tüm Arnavutköy halkının kullanımına açılması gereken Bolluca 420 Ada da kayıtlı 41.515 M2 park içerisindeki 2 adet tenis kortu ve basket sahasını Arnavutköy Belediyesi mi yoksa villa siteyi yapan Neo Yapı isimli şirket mi yapmıştır?
Soru önergesini okuduktan sonra Muharrem Yaman, Meclis Başkanvekili Ebubekir Taşyürek’e sitem ederek, “Başkanım benim konuşmamı kestiniz. Bu nedenle hiç demokratik davranmadınız” dedi. Sözlü soru önergesi oybirliği ile başkanlık makamına havale edildi.
Taşyürek: Bizler buraya Arnavutköy halkımıza hizmet etmek için toplanmış bulunuyoruz. Popülist yaklaşımlarla siyaset yapamayız. Burada amacımız hizmet üretmektir. Yoksa bir yerlere mesaj vermek, vitrin yapmak değildir.
Yaman: Biz popülist politika yapmıyoruz.
Taşyürek: Lütfen size söz vermeden konuşmayın çıkarırım dışarıya.
Yaman: Popülist politika yapmıyoruz yok öyle bir şey.
Belediye Başkan Yardımcısı Turgut Baran: Saygılı ol kardeşim saygılı ol.
Yaman: Ne saygısı? Sizden mi öğreneceğim.
Baran: Kabadayılık hareketlerle olmaz öyle burası Arnavutköy Belediye Meclisi.
Yaman: Konuşturmuyorsunuz bile…
Baran: İstediğin kadar konuşuyorsun senden başka konuşan yok. Geçen ay yapılan toplantıda hepimiz buradaydık. Ve kendisi yapmış olduğu konuşmalar çerçevesinde sonradanda meclisi terk edip gitti. Arkasından basına yapmış olduğu açıklamalardan belediye başkanımızın terbiyesiz olduğundan tutunda kibirli olduğuna varıncaya kadar bir takım laflar sarf etmiş. Ben bu lafları kendisine iade ediyorum. Belediye başkanımız ne kibirlidir, ne terbiyesizdir. Siz zaten birkaç aydır meclisteki çalışmalarda terbiyesizce bir tavır sergiliyorsunuz. Ne meclis başkanını takıyorsunuz ne buradaki arkadaşları takıyorsunuz. Buradaki arkadaşların her biri size cevap verecek yetenekte ve kabiliyettedir.
……..
…….
İŞTE MHP’li MUHARREM YAMAN’IN YAPAMADIĞI GÜNDEM DIŞI KONUŞMANIN TAMAMI
Meclis toplantısı Baran’ın konuşması ile sonlanırken MHP’li Meclis Üyesi Muharrem Yaman’ın tamamını okuyamadığı gündem dışı konuşması ve soru önergeleri ise aşağıda yer alıyor;
Sayın Başkan Değerli Meclis Üyesi arkadaşlarım öncelikle hepinize hayırlı günler dilerim.
Konuşmamın konusu ‘Arnavutköy’deki imar problemleri , kaçak inşaatlar ve uygulamalara ilişkindir.
Sayın Meclis Üyeleri tarafınızın da bildiği üzere kaçak inşaatlar hepinizin de bildiği üzere Ülkemizin ,İstanbul ‘un özellikle de Arnavutköy’ün en büyük problemlerinden birisidir.
Bu soruna çözüm bulabilmek için öncelikle bu sorunun teşhisinin doğru yapılması gerekir .Öncelikle şu soruyu sormak gerekir
Kaçak İnşaatı kimler yapar
1- Siyasi bağlantılarına güvenerek rant sağlamak mantığı ile ruhsatlı olsa bile imara aykırı olarak kaçak eklentiler yapan çok zengin her yerde tanıdığı olan insanlar
2- Bir de aldığı arsa yıllar geçse ,mahalle olsa da imar çalışması yapılmadığı için gücü de ancak şehrin eteklerindeki yerlere yeten ve kendi başını ya da çocuklarının başını sokmak için bir evim olsun mantığı ile yapan fakir insanlar
Arnavutköy ‘de yapılan yapılar hiçbir şekilde onaylamasak da genellikle fakir kesimin kendisinin ya da oğlunun başımızı sokacak yerimiz olsun mantığı ile yaptığı yapılardır.
Burada şu Soruyu da Sormak Gerekir ?
İnsanlar Neden Kaçak İnşaat yapar
Belediyeye yöneten geçmiş yöneticiler emlakçı mantığı ile hatta bazılarının gayri resmi emlakçılık yaptığı da çoğu zaman görülmekle birlikte bunlar daha kolay satılsın diye önce küçük hisselerin satışına müsaade ederler veya satarlar. Sonraki süreçte de buralara yıllarca ya imar hiç gelmez ya da gelse de imar planında çok küçük arsa oluşturmak zorunda kalınır ve fiyatlar da buna göre şekillenir. Hatta bazen bu yerler mahalle olur ama hala imar gelmez plan yapılmaz.
Şehrin gerekli yerlerinde imar planının yapmamak , planı olmayan yerlere kaçak inşaat yapılmasına 2 hatta 3 kat olana kadar göz yumarak müsaade etmek ,sonrasında yapılan planlarda da mevcut kaçak yapıları yıkmadığı halde planlarda bu yapıları hiç yokmuş gibi ruhsata uygun hale getirebilecek şekilde plan hazırlamamak ,her seçim döneminde kaçak yapı yapmaya sırf oy için göz yummak ,yıkılmayacağı imasında bulunmak ,yapılan kaçak yapılara su ve elektrik bağlatmak için sanki eskiden beri bu yapı varmış gibi bu kişilerden beyanname almak ve bu kişilere yazı vererek kaçak yapılara elektrik ve su bağlanmasını sağlamak ve daha sonra bu insanlara yasal zorunluluk gereği tutanak tutup yargılatmak belediye yöneticilerinin kusurudur.
Sayın başkan 13 yıldır Arnavutköy’ü yönetmektedir. Arnavutköy ‘ün 2004 yılı ile 2017 yılı arası 13 yıllık hava fotoğrafları karşılaştırıldığında 13 yılda kaç tane kaçak ve yıkılmayan yapı mevcut ise bu yapıların yapılmasında da ,göz yumulmasında da elektrik ve su bağlanmasında da, yıkılmamasında da sayın başkanın doğrudan olmasa bile dolaylı yoldan sorumluluğu vardır ve oy kaygısı yatmaktadır.Başkan şimdiye kadar buna göz yuman ve görevini yapmayan belediye memurları için soruşturma açmış ve ceza vermiş hiç görmedik duymadık. O yüzden başkanın da sorumluluğu vardır.
İşin esasında fakir olan ve tek hayali yıllarca dişinden tırnağından artırdığı para ile aldığı bir arsanın üzerine başını sokma için bir ev yapmak olan hiç kimse durup dururken dişinden tırnağından artırdığı para ile bir kaçak bina yapıp yıkıldığında hüsran yaşamak ekonomik kayba uğramak istemez, başını belaya sokmak binlerce lira para cezaları ile karşı karşıya gelmek ,yargılanmak, istemez. Arnavutköy’deki kaçak yapıların hemen hemen tamamı mahalle olmasına rağmen 5000 ‘lik ve 1000 ‘lik planları yapılmayan ve genellikle fakir insanların yaşadığı yerlerdir Arnavutköy ‘de insanların yasal yollardan yapı yapmasını sağlamak buna ilişkin plan çalışmalarını yapmak ,yaptırmak sayın başkanın görevidir.
Kaçak yapı olayı belediye tarafından adeta bütçeye bir gelir kapısı gibi görülmekte ,milyarlarca para cezası kesilerek belediye gelir elde etmekte,(ki bütçedeki en büyük gelir kalemlerinden birisi idari para cezaları olup bu kalemden 2018 yılı bütçesi için 35 milyon TL gelir beklenmektedir. ) ,şikayet etmesi için bu işin ihalesi verilen avukat bir şikayet dilekçesi ile milyarlarca lira para kazanmakta ,vatandaş da aman evim yıkılmasın diye her yönü ile başkana ve diğer yöneticilere gebe kalmakta yapmış olduğu yapı yıllarca yasal hale gelememekte ve bu döngü yıllarca sürüp gitmektedir.
Siyasi bağlantıları olanlara ceza kesmek dışında bir yıkım uygulandığını pek görmüyoruz. Ancak fakir insanların yapmış olduğu kaçak yapılar için para cezası kesmenin yanında nadir de olsa yıkım da yapıldığını daha geçen hafta Taşoluk ‘da gördük. Maksadımız Kaçak olarak yapılan yapıları savunmak değildir. Kaçak Yapılar bir estetiğini yıllarca bozacak güzelleştirilmesini engelleyecek yasal olmayan binalardır ve yıkılması tabi ki de gereklidir. Yıkım işlemi yasaldır. Ancak Arnavutköy ‘de insanların yasal yollardan yapı yapmasını sağlamak buna ilişkin plan çalışmalarını yapmak ,yaptırmak sayın başkanın görevidir.
Yıkım işlemi yasal bir cezadır. Ancak cezalar da uygulanırken insanların yasalar önünde eşit olduğu unutulmamalıdır. Siz birine ceza uygulayıp aynı şeyi yapan diğerine ceza uygulamadığınız zaman ve uyguladığınız insanlara da sorumluluğunuzu ve korkunuzu yaymak için bu ceza belediye encümeninden çıktı ,meclisten çıktı diyerek uygularsanız evi yıkılan insanları topyekun bir şekilde belediye encümenine , belediye meclis üyelerine kinlendirir ve düşman edersiniz. İnsanlar cezalara ancak eşit uygulandığı takdirde kinlenmez ve boyun eğer.
ARNAVUTKÖY BELEDİYE MECLİS BAŞKANLIĞI ‘NA
Konu : Önergemin konusu Arnavutköy Bolluca ‘da bulunan Neopark Mavigöl Villaları isimli lük villa sitesinin hukuki durumu ve uygulamaları hakkındadır.
Soru önergeminizin açıklamalarım ile birlikte tam olarak meclis tutanaklarıma geçirilmesini talep etmekle
Öncelikle bu sitenin bulunduğu yerde siteyi yapan şirket halkın kullanımına açık olması gereken ve belediye tarafından vatandaşın arsasından kesilerek vatandaşın kullanıma sunulması gereken yani benim ve Arnavutköy ‘de yaşayan her bireyin kullanıma ait yollarını ,mülkiyeti belediyeye kulanımı halka ait olan Bolluca 420 Ada da kayıtlı 41.515 M2 alanlı park alanının ,434 Ada da kayıtlı 20.825 M2 alanlı park alanının , ve yaklaşık 10.000 M2 alanlı Belediye Hizmet alanının da olduğu yeri sanki kendi özel mülkiyeti imiş gibi kendi mülkiyetinde olan kısım ile birlikte çevirmiş etrafına duvar örmüş bu park alanlarından 420 Ada da kayıtlı 41.515 M2 alanlı park alanı içerisine 2 adet Tenis Kortu ve 1 Basket sahası yapmış ,Arnavutköy’deki hemen herkesin yıllarca piknik yaptığı Mülkiyeti Orman Bakanlığına ait olan Bolluca Mavigöl’e giden yolu kapatmış ve hiçbir şekilde girişine izin vermemektedir.Sitenin yolu kapattığı ana giriş kapısı da planda belediye hizmet alanında kalan belediye mülkiyet alanı üzerindedir. Bu siteye şimdi gidip içeriye girip parkı kullanmak ,yolda yürümek ,hatta mavigöl ‘e piknik yapmaya gitmek istediğimizi söyleyelim içeriden bir villa sahibinin onayını ,iznini almadan içeriye sokmazlar ve kapıdan geri döneriz
Bu sitedeki park ,yol ,sosyal tesisi alanları bu şirketin ve buradaki villa sahiplerinin özel mülkü değildir ve en az onlar kadar benim ve Arnavutköy’de yaşayan diğer tüm halkın a de bu alanları kullanma hakkım mevcuttur. Bu şirketin çevirdiği park ,belediye hizmet alanı ve yol alanı toplamda 100.000 m2 ‘ye yakındır . Bolluca da bir m2 arsanın birim fiyatının yaklaşık 2000 TL olduğu düşünüldüğünde bu şirketin yasalara aykırı olarak kendi mülkiyeti gibi çevirdiği vatandaşın kullanımını engellediği kamu alanı yaklaşık 200 milyon TL ‘lik bir parasal değer ifade etmektedir.
Vatandaşa 10 m2 yol çıkıntısını bile piyasa değerine yoldan ihdas yaptırarak satan, her kaçak yapıyı görüp tutanak tutan hatta bazen yıkan belediye bunu neden bilmiyor ve görmüyor bu alanları halkın kullanımına neden açmıyor anlayamadık doğrusu .Eğer belediye bu yeri halka kullandırmayacak ise bu yerleri bu şirkete parktan ve yoldan çıkartarak satması gerekir. 150 -200 milyon gibi çok da büyük bir kaynak elde eder.
Bu açıklamalar doğrultusunda
1- Neo Yapı Gölpark Evleri isimli villa sitesinin içerisindeki mülkiyeti belediyeye kulanımı halka ait olan Bolluca 420 Ada da kayıtlı 41.515 M2 alanlı içinde küçük bir göl de bulunan park alanının ,434 Ada da kayıtlı 20.825 M2 alanlı ve içinde küçük bir göl de bulunan park alanının , yaklaşık 10.000 M2 alanlı Belediye Hizmet alanı belediyeden satın alınmış ya da kiralanmış mıdır. ?
2- Şayet bu yerler belediyenin mülkiyetinde ise halkın kullanıma ait ,göllerin ,parkların ,yolların ,belediye hizmet alanlarının çevrilerek halkın kullanımına kapatılması hususunda bu yerlerin yeniden halkın kullanıma açılması için Arnavutköy Belediye Başkanlığı tarafından şimdiye kadar yıkım ,para cezası gibi herhangi bir yasal işlem yapılmış mıdır. Yapıldı ise hangi yasal işlemler yapılmıştır. ?
3- Şayet herhangi bir yasal işlem yapılmadı ise neden yapılmamıştır ve yapılması düşünülmekte midir. ?
4- Mülkiyeti belediyeye ait olan ve tüm Arnavutköy halkının kullanımına açılması gereken Bolluca 420 Ada da kayıtlı 41.515 M2 Park içerisindeki 2 adet tenis kortu ve basket sahasını Arnavutköy Belediyesi mi yoksa villa siteyi yapan Neo Yapı isimli şirket mi yapmıştır. ?
Yukarıda arz ve izah edildiği üzere sorularımıza cevap verilmediği ya da bir tanesine eksik cevap verildiği takdirde “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Dilekçe ve Bilgi Edinme Başlıklı 74.Maddesine muhalefet , 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunun Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi suçunu düzenleyen 121.Maddesine muhalefet ,ve aynı kanununun Görevinin gereklerine aykırı hareket etme suçunu düzenleyen TCK. 257 .maddesine muhalefet, 4982 Sayılı Bilgi Edinme Kanunu’na Muhalefet, 3071 Dilekçe Hakkının Kullanılmasına dair Kanun’a muhalefet suçlarından sorumlular hakkında şikayet hakkımızı kullanacağımızı da bildirerek soru önergemizin cevaplandırılmak üzere başkanlık makamına havalesini arz ve talep ederiz.06.11.2017
MHP Meclis Üyeleri
Av.Muharrem Yaman
Mehmet Akman