Ana Sayfa ARNAVUTKÖY, MANŞET 14 Haziran 2015

Emlakçılar Odası Başkanı Sem Yatırımda Arnavutköy Esnafıyla Buluştu

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa Arnavutköy’de SEM Yatırım’ı ziyaret etti. Oda Başkanı Nizamettin Aşa Sem Yatırımda Arnavutköy’deki Emlakçılar ile bir araya gelerek yeni çıkacak olan yasa ile ilgili bilgiler verdi.

 

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa kayıt dışı emlak işi yapılmamasını vurgulayarak, “Kayıt dışı olmamak lazım. Kanuna nizama uymak lazım. Sözleşmesiz iş yapmamak lazım. Bunları yaptığımız zaman zaten ben kazanamayacağım diye bir şey yok. Bakıyoruz bazı arkadaşlar sözleşmeye gerek yok bizim bölgeyi biliyor musun bizim bölgede hiç kimse imza atmaz. Çoğunuz belki aynı şeyi düşünüyor. Ama maalesef bizim bu mesleği yapabilmek için sözleşme dışında hiçbir silahımız yok, hiçbir yetkimiz yok. Vatandaşın tamamen vicdanına kalmış bir şey. Sözleşme olmadığı zaman sıkıntı yaşanıyor, mağduriyet yaşanıyor. Mutlaka başınıza gelmiştir sizin başınıza gelmese çevrenizdeki meslektaşlarınızın başına gelmiştir. Adam geliyor yere bakıyor sonra mal sahibine ulaşıyor satın alıyor. Ve sizin hakkınızı koruyacak hiçbir şey yok. Tek silah sözleşme, kanun bunu diyor yazılı sözleşme yoksa sen bu komisyonu alamazsın. Belli bir iş disiplini açısından, bu konuda emlakçının hakkının korunması açısından ve vatandaşında mağduriyetini önlemek açısından bu disiplini sağlamamız gerekiyor” diye konuştu.

 

“En büyük sorunun kayıt dışı iş yapanlar”

Emlakçıların en büyük sorunun kayıt dışı iş yapanlar olduğunu ifade eden Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, “En büyük sıkıntımız kayıt dışı iş yapanlar. Ayakçı dediğimiz, değnekçi dediğimiz elinde çanta koltuk altında ajandayla gezenler. Bunun dışında tabi başka meslek yapan bakkalı, kasabı, tesisatçısı önüne gelen emlakçı. Herkes bir bizim mesleğimizden bir şekilde nemalanmaya çalışıyor. Bir eşiniz dostunuz bile size iş getirse bana ne vereceksin diyor. İş o hale gelmiş. Kayıt dışıyla uğraşmak kolay değil. Arnavutköy’de emlakçıları gezmeye kalksak 1 hafta 10 gün buradan çıkamayız. Birde Türkiye’yi düşünün. Kapı kapı gezmekle ceza kesmekle çözülecek iş değil. Hem vatandaştan tepki alıyorsun hem sen cezayı kes git 2 gün sonra oradan 5 tane daha emlakçı çıkıyor. Senin tekrar o sokağa dönmen uzun süre alır ve hangisini gezeceksin, hangisini dolaşacaksın. Hangi bakkal, hangi tesisatçı emlak işi yapıyor, hangisi camına emlak ilanı asmış bunu böyle tespit etmek mümkün değil. O zaman tek çare kaldı kanun çıkması. Bu kayıt dışıdan ayakçılardan şikayet ediyoruz ama bir çok meslektaşımızda onlarla iş yapıyor. Bir bakkal camına emlak ilanı astığında ilk kapısını çalan emlakçı paylaşalım diyor. Aslında bu kayıt dışıları besleyen, yaratan biziz. Ama bu neden kaynaklanıyor önüne gelen emlakçılık yapıyor” ifadelerini kullandı.

 

“Emlakçılar üniversite mezunu olacak”

Yeni çıkacak olan kanunda emlakçılık yapmanın bazı kriterleri olacağını belirten Oda Başkanı Nizamettin Aşa, “Biz size yeni çıkacak kanunla ilgili bilgi vermeye geldik. Kabul edin etmeyin, ben bu işi yapacağım diyen bu konuda dikkatli olsun. Çünkü kanun çıktığı günden itibaren emlakçı olmak isteyen en az 4 yıllık üniversite mezunu olacak veya 2 yıllık emlak yönetimi ve tapu yönetimi mezunu olacak. Daha alt seviyedeki eğitim koşulu yok. Ya ben lise mezunuyum yok. Ya en az 2 yıllık emlak veya tapu mezunu olacaksın yada 4 yıllık üniversite mezunu olacaksın. Mezunsun tamam emlakçılık yapmak istiyorsun lisanslama sınavına katılacaksın o sınavı geçeceksin. Sınavı geçmekte yetmiyor en az 3 ay mesleki eğitim alacaksın. İstersen 50 yıldır emlakçı ol o eğitime katılacaksın ve 3 ayda bir emlak danışmanının yanında staj göreceksin. Bunu yapmayan kişi kanun çıktığı anda emlakçı olamıyor. Ben bunca yıllık emlakçıyım ben ne olacağım derseniz, maliye ve sicil kaydı olan eğitim belgesi olan emlakçı müktesep hak olarak otomatikman o lisansı alacak. Eğer şirketseniz temsil ve imzaya yetkili olan kişi için geçerli. Ama bunlar yoksa hiçbir kimse bu katan yararlanamıyor. Eğer ben eskisi gibi yaparım diyenler ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası veya 50 bin TL’den başlayan para cezası alacak” dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Uyarı! Suç teşkil eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tasarım | Enba