Ana Sayfa MANŞET, SULTANGAZİ 1 Mart 2012

Sultangazi’de İşaret Dili Eğitimi

Sultangazi Belediyesi 50. Yıl Kültür Merkezi, seslerin olmadığı dünyaya yeni bir pencere açtı. Sultangazi Belediyesi tarafından düzenlenen kursta insanlar birbirlerini anlamak için el ve kol hareketlerini kullanıyorlar. Her kelime farklı bir işarette kendini buluyor. Her işaret, bir işitme engelliye ses oluyor.

Sultangazi Belediyesi tarafından düzenlenen “İşaret Dili” kursuna katılan kursiyerlerin hepsi; işitme engellilerin yaşadığı dünyayı anlamak için gelmişlerdi. Öğrendikleriyle çevrelerindeki işitme engellilerle daha rahat anlaşabilecek hatta beden diliyle onlarla konuşabilecekti.

Sevmek nasıl anlatılır?

Kursta öğretmenin el ve kol hareketlerini tekrarlayıp her hareketin ne anlama geldiğini öğreniyorlar. Bir işitme engelliye ‘sevmek’ sözcüğü nasıl anlatılır? Günlük yaşamda karşılaşılan olaylar nasıl ifade edilir? Kursiyerler, dört ay sürecek kurstan öğrendikleriyle artık bir işitme engelliyle rahat konuşabilecek ve onların yalnız olmadıklarını gösterecekler.

İşaret Dili Nedir?
İşaret dili, işitme engellilerin kendi aralarında iletişim kurarken, el hareketlerini ve yüz mimiklerini kullanarak oluşturdukları görsel bir dildir. İşaret dillerinin bilimsel olarak belirlenmiş ana özellikleri ise şunlar :
-İşaret dilleri de sözlü diller gibi bir gramer yapısına sahiptir. Sanılanın aksine sözlü dillerden daha basit bir yapıda değildir.
– Her işaret dilinin kendine özgü gramer kuralları vardır ve her kavram için kullanılan işaretler de kullanıcılar arasında ortaktır. Bu özelliği ile işaret dili, konuşurken kullandığımız jestler ya da pandomimden çok farklıdır.
– Her ülkenin kendine özgü işaret dili vardır . Örneğin Amerika’da kullanılan işaret dili (ASL) ile Türkiye’de kullanılan işaret dili (TİD) birbirlerine benzemezler. Bu iki dil, İngilizce ile Türkçe kadar farklıdır.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Uyarı! Suç teşkil eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tasarım | Enba