Ana Sayfa ARNAVUTKÖY, MANŞET 15 Mayıs 2016

Dünya Çiftçiler Günü ve Toprak Bayramı Kutlandı

Arnavutköy Ziraat Odası ve İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılığı Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü ve Toprak Bayramı, bu yıl Arnavutköy Sazlıbosna Mahallesi’nde törenle kutlandı.

Arnavutköy’de bu yıl 6.cısı düzenlenen 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kutlamalarına İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Önal, Arnavutköy Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu, Arnavutköy Belediye Başkanı A. Haşim Baltacı, Garnizon Komutanı Hava Savunma Albay Mehmet Yorgancı, İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, Arnavutköy İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Mürsel Varan,  Ak Parti Arnavutköy İlçe Başkanı Ercan Üner, CHP Arnavutköy İlçe Başkanı Mustafa Keskin, Arnavutköy Ziraat Odası Başkanı Halil Şenel, Sazlıbosna Mahallesi Muhtarı Oktay Teke’nin yanı sıra daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, çiftçiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Folklor gösterileri ve yarışmalar düzenlendi
Her yıl Arnavutköy’ün farklı bir Mahallesi’nde kutlanan 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü bu yıl Toprak Bayramı ile birlikte kutlandı. Tarım araçlarının sergilendiği köy meydanındaki kutlamalarda yoğurt yeme yarışması, en güzel buzağı yarışması, folklor gösterileri, halat çekme yarışması ve müzik dinletileri beğeni topladı.

“Çiftçi toprağa değer katandır”
Sazlıbosna Mahalle Muhtarı Oktay Teke çiftçinin toprağa değer kattığını vurgulayarak, “Uluslararası tarım üreticileri federasyonunun kuruluş günü olan 14 Mayıs yalnız bizde değil, kuruluşa üye olan bütün ülkelerde dünya çiftçiler günü olarak kutlanmaktadır. Çiftçi, toprağı ekerek geçimini sağlamaktadır. Tarım nüfusunun ağırlıklı olduğu ülkemizde geçimini topraktan sağlayan çiftçiler 4 mevsim üretim yaparak sofralarımıza gelen besin emek zincirini oluşturmaktadır. Toprağı ekerek ona değer katan tüm çiftçilerimizin dünya çiftçiler gününü ve toprak bayramını kutlarım” dedi.

“Zaman içerisinde pek çok şeyi tarımsal olarak yine yapacağız”
Arnavutköy Ziraat Odası Başkanı Halil Şenel ise konuşmasında, “Ziraat Odası dediğimiz zaman herkes diyor ki İstanbul’da da ziraat mı var, çiftçilik mi var. Bir yerde havaalanı yapılıyor, bir yerden kanal geçiyor burada çiftçilik kalmadı diyorlar. Oysa çiftçilik asıl Arnavutköy’de yapılıyor. Bunda da en büyük etken hükümetimizin ve bakanlığımızın desteğidir. Belediye Başkanımıza da bütün dertlerimizi iletiyoruz, desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Ziraat Odasının görevi çiftçiyle hükümetlerin arasındaki otomasyonu sağlamaktır. Sigorta görevi yapmaktır. Yakın zaman da hükümetimiz tarafından çiftçiyi destekleme parası çıktı. Hükümetimiz dedi ki eğer memleketlerine gidip kırsal kalkınmaya destek olacaklarsa her genç çiftçiye karşılıksız 30 bin lira kredi vereceğiz dedi. Bu çok önemli bir rakam üretime destek ve katkısı olacaktır. Özellikle de bizim Sazlıdere baraj gölü Kanal İstanbul bölgesinde kalıyor. Bu bölgede zaman içersinde pek çok şeyi tarımsal olarak yine yapacağız. Mantarcılık olarak yapacağız. Çiftçilikten vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

“Tüm çiftçilerimiz ve hayvancılarımız için bereketli bir yıl olmasını diliyorum”
Arnavutköy Belediye Başkanı A. Haşim Baltacı Arnavutköy’ün İstanbul’un yarını olduğunu belirterek, “Arnavutköy bir yandan İstanbul’un yarını, diğer yandan çok bilinmese de hayvancılığın ve çiftçiliğin etkin olduğu bir ilçe. İstanbul’a bu kadar yakın ama bir yandan da Sazlıbosna mahallemiz gibi birçok mahallemizinde Anadolu’nun ve Trakya’nın köylerinde yaşanan doğallığa ulaşabileceğiniz bir ilçe. Özellikle yaz aylarında günübirlik turizmin merkezi durumundayız. Tüm çiftçilerimiz ve hayvancılarımız için bereketli bir yıl olmasını diliyorum” dedi.

“Eğer tarımsal koruma yapmazsak başka ülkelerin pazarı haline geliriz”
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül de toprağın önemine dikkat çekerek, “Toprağı korumak da bizim en temel vazifelerimizdendir. Toprağı her türlü yanlış kullanıma dair korumanın yanı sıra amacına uygun kullanma zorunluluğumuz da vardır. Eğer toprağı ekip biçmez ve tarımsal koruma yapmaz isek, başka ülkelerin pazarı haline geliriz. Topraklarımızın kıymetini iyi bilmemiz gerekiyor. 1 santim derinlikte toprak oluşumu için 200 yıl ile bin yıl arasında zaman geçmektedir. Tarım yapabilmek için minimum 40 santim derinlikte bir toprağa ihtiyaç duyduğumuzu düşünürsek eğer toprağı korumanın önemini de fark etmiş oluruz” şeklinde konuştu.

“Ürün kalitesi ile ürün miktarının artması gerekmektedir”
Arnavutköy Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu dünya nüfusu göz önüne alındığında üretimin de artması gerektiğini ifade ederek, “Bir taraftan hayvansal üretimin artırılması diğer taraftan da bitkisel üretimin artırılması devletin desteğinin artması ile gerçekleşebilir. Devletimiz gerek eğitim çalışmaları olsun, gerek maddi destek ve gerekse ürünlerin satışı için pazar ortamı sağlamak için açılıyor. Dünyada artan nüfus göz önüne alındığında üretimin de birim alanda artması gerekiyor. 8 milyarlık dünyada ürün kalitesi ile ürün miktarının artması gerekmektedir. Bu manada alın terlerini toprakla bütünleştiren tüm çiftçilerimizi tebrik ediyor ve günlerini kutluyorum” dedi.

“İstanbul’un toprağı heba edilmemelidir”
İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Önal İstanbul’da nüfus baskısı olduğuna dikkat çekerek, “Göçle gelen her vatandaşımız İstanbul’a yerleşmek ve konut yapmak istiyorlar. Bu baskı ile mücadele ederken kamu kurumlarımızın taleplerini dahi geri çevirdiğimiz oluyor. Yatırımlar yapılsın ancak yatırımlar tüm ülkeye katkı sağlıyorsa izin verilsin. İmarsız yapılaşmalar, toplu konutlar için İstanbul’un toprağı heba edilmemelidir. İstanbul’un hemen yakınındaki bu topraklar çok değerlidir. Biz yöneticilere çok görevler düşüyor. Toprağımızı koruma ve doğru kullanımı konusunda tüm idarecilerimize büyük görevler düşüyor. İşte bizler bu görevleri layıkıyla yaptığımız sürece halkımız ve çiftçilerimiz daha rahat olacak, geleceğimiz ise daha aydınlık olacaktır” diye konuştu.

Dereceye girenlere ödülleri takdim edildi
Protokol konuşmasının ardından folklor gösterileri yapıldı. Sazlıbosna İlkokulu öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşen çeşitli yarışmaların yanı sıra müzik dinletisi gerçekleştirildi. En güzel buzağı yarışmasının hemen akabinde aktivitelerde derece yapanlara protokol üyelerince ödülleri takdim edildi. Kutlamaların ardından köy meydanına kurulan sofralarda yöresel yemekler ikram edildi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Uyarı! Suç teşkil eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tasarım | Enba